The History of the Millennium of Poland from the Perspective of Radio Free Europe’s Broadcasts, 1960-1966 - Młynarczyk-Tomczyk, Anita (Historiografías, 2022)
Ważny element działalności Radia Wolna Europa (RWE) stanowiły audycje o charakterze edukacyjnym, przypominające w szczególności młodemu pokoleniu za “żelazną kurtyną” historię polityczną Polski i rozwój jej kultury. W okresie obchodów “Polskiego Tysiąclecia” (1960-1966) Redakcja RWE odegrała znaczącą rolę w popularyzacji 1000-letnich dziejów narodu, chrześcijaństwa i państwa polskiego. Wiele prelekcji kierowanych do społeczeństwa komunistycznej Polski, miało aktualną wymowę. Tym samym redakcja RWE otwierała niejako zamkniętą przez władze komunistyczne “furtkę na Zachód”. W duchu antykomunistycznym interpretowano wiele wydarzeń z 1000-letniej przeszłości Polski, eksponując w nich znamienną rolę Kościoła.