«I am the one who knocks»: the motif of the double in "Breaking Bad"
DOI:
https://doi.org/10.26754/ojs_tropelias/tropelias.2021354536Keywords:
Motif, Double, Duality, Split personality, Breaking BadAbstract
Among the unfathomable multiplicity of variables regarding the motif of the double, the most profoundly analyzed variation is intended to be the one related to an interior double and its identitary problem, a splitting of personality close to psychoanalytic notions about repressed traits of the human mind. In the present essay, after introducing some of its most paradigmatic instances, both in literature and cinema, the case study will be the television series Breaking Bad. Examining its protagonist, Walter White, and his alter ego Heisenberg, allows drawing some conclusions, both individually and contextually. The motif, as shown in Breaking Bad, seems to separate itself from the previous examples of the double, and becomes something admirable, attractive, close to our reality in comparison with the gothic, paranormal and uncanny aura of its precedents.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Fernando Sánchez López
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los artículos enviados a la revista Tropelías deben ser originales e inéditos, no publicados previamente en cualquier soporte. Únicamente se aceptará material publicado total o parcialmente con anterioridad, o que esté en proceso de evaluación en otra revista, si se hace constar la causa de tal duplicación y se facilita la fuente donde ha aparecido dicho artículo.
Las imágenes que se incluyan en los artículos estarán libres de derechos de reproducción y, en caso contrario, los autores deberán presentar los permisos para su publicación y asumir los pagos derivados de ello.
Los artículos y reseñas publicados en la revista Tropelías pueden ser incluidos en repositorios temáticos o institucionales desde el momento de su publicación, sin modificación alguna e indicando claramente su procedencia.
Accepted 2020-11-08
Published 2021-01-30