Crisis of Imagination:
the ambivalence of the fantastic in Bécquer, Todorov and Blanchot
DOI:
https://doi.org/10.26754/ojs_tropelias/tropelias.2020333986Keywords:
imagination, literture, fantastic, Gustavo Adolfo Bécquer, La cruz del diablo, Tzvetan Todorov, Maurice BlanchotAbstract
In philosophy, as in everyday life, we consider imagination most frequently as an enabling power, essential to perception, memory, and understanding. This essay examines theories and a literary example that define literature as a particular kind of failure of imagination. A sustained look at the concept of imagination shows that its history contains unexpected ambiguities and contradictions, such that it often appears to be a more a mystery than a method. In a reading of Gustavo Adolfo Bécquer’s well-known, fantastical legend “La cruz del diablo” (The Devil’s Cross), I elaborate the idea of a “wounded imagination,” relating the production of a literary text to the process of healing a wounded psyche. I then examine Tzvetan Todorov’s contention that fantastic literature provides a privileged place to observe the essence of literature, characterizing his ideas as an application of Maurice Blanchot’s profound meditations on literature.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Los artículos enviados a la revista Tropelías deben ser originales e inéditos, no publicados previamente en cualquier soporte. Únicamente se aceptará material publicado total o parcialmente con anterioridad, o que esté en proceso de evaluación en otra revista, si se hace constar la causa de tal duplicación y se facilita la fuente donde ha aparecido dicho artículo.
Las imágenes que se incluyan en los artículos estarán libres de derechos de reproducción y, en caso contrario, los autores deberán presentar los permisos para su publicación y asumir los pagos derivados de ello.
Los artículos y reseñas publicados en la revista Tropelías pueden ser incluidos en repositorios temáticos o institucionales desde el momento de su publicación, sin modificación alguna e indicando claramente su procedencia.
Accepted 2019-12-04
Published 2020-01-18